top of page

Aseksualiteit

Updated: Jan 20, 2022

Feminisme is voor iedereen, maar sommige begrippen zijn best moeilijk. Daarom presenteren we het FELfabet, een ABC om jou een feministisch handje te helpen! Korte en heldere uitleg van woorden die je als feminist (en in het leven!) tegen kunt komen.

Ultrakorte mega samenvatting

voor als je vijf seconden de tijd hebt

Aseksualiteit = een naam voor mensen die geen seksuele aantrekkingskracht voelen én een parapluterm voor mensen die seksuele aantrekking niet vaak, niet sterk of alleen onder specifieke omstandigheden ervaren.

Aseksualiteit in een feministendop

voor de activistische activist met tijd, that’s you!

We beginnen ons abc-avontuur met de A van Aseksualiteit. Simpel gezegd: iemand die aseksueel is, voelt geen seksuele aantrekkingskracht naar anderen. Het is ook een parapluterm voor mensen die niet vaak, niet sterk of alleen onder specifieke omstandigheden seksuele aantrekkingskracht naar anderen toe ervaren. Eenvoudigweg is het precies het tegenovergestelde van seksualiteit.

Aseksualiteit is een geaardheid of seksuele oriëntatie, net zoals bijvoorbeeld hetero- homo- en biseksualiteit dat zijn. Je bent dus aseksueel, het is niet iets wat je hebt of een keuze die je maakt. Aseksualiteit wordt, naast aromantisch en agender, vertegenwoordigd door de A in de LHBTIQA+ afkorting en gemeenschap, de aseksuele pride-vlag kun je vinden in het plaatje hieronder. Rondom aseksualiteit kun je verder nog de afkorting Ace tegenkomen, deze wordt in de community weleens gebruikt om een aseksueel persoon te omschrijven of als parapluterm voor iedereen in de aseksuele gemeenschap.

Belangrijk om te onthouden is dat aseksualiteit een term is die een heel breed spectrum aan mensen tot één label generaliseert. Aseksuele mensen zijn ook gewoon mensen, en iedereen is uniek. De ene aseksueel is de andere niet. Sommige aseksuele personen kunnen zich bijvoorbeeld wel romantisch aangetrokken voelen tot andere mensen, en zich thuis voelen bij een label als hetero, homo of bi. Er wordt dan vaak wel gesproken over hetero-, homo- of bi-romantisch, aangezien seksualiteit niet goed past. Let op: er is dus een wezenlijk verschil tussen seksuele en romantische aantrekking, die compleet los van elkaar staan en dus ook van elkaar kunnen verschillen. Er zijn bijvoorbeeld aseksuele mensen die ook aromantisch zijn.

Dat iemand geen seksuele aantrekkingskracht naar anderen toe voelt, betekent trouwens niet dat een lichaam geen fysieke opwinding kan kennen. Aseksualiteit is niet een gebrek aan libido. Sommige aseksuele mensen masturberen bijvoorbeeld wel, of hebben wel seks.

Aseksualiteit is, net als andere seksuele oriëntaties die niet in het hetero-normatieve* plaatje passen, vaak bij mensen onbekend. Aseksuele mensen kunnen daardoor te doen hebben met onwetendheid van anderen, stigma en onbegrip. We leven in een seksuele wereld, waarin je het gevoel kan hebben dat iedereen seks heeft of dat in ieder geval zou moeten willen. Dit is niet zo. Wees je hiervan bewust, het is niet zo vanzelfsprekend dat iemand seks heeft of wil, ga hier dus ook niet automatisch van uit.


*hetero-normatief = het idee dat iedereen hetero is (zie ook letter H).

Meer lezen over aseksualiteit?

Dat kan bijvoorbeeld hier:


Met speciale dank aan Aloíta van Maris voor de waardevolle feedback en toevoegingen bij deze column. DANK!

bottom of page