top of page

FEL-le vrouw: Rhaida el Touny

Updated: Mar 16, 2020

Rhaida el Touny is illustrator en visual content creator. Ze noemt zichzelf geen feminist, maar met haar werk waarin krachtige vrouwen centraal staan, inspireert ze via Instagram. Tijd om kennis te maken met deze jonge maker uit Den Haag: ‘Als je echt iets wilt, ga er gewoon voor. Desnoods via een omweg!’


Een jaar geleden ben je voor jezelf begonnen, hoe heb je dat tot nu toe ervaren?

Natuurlijk tekende ik al langer, maar sinds een jaar ben ik serieus werk gaan maken van mijn Instagrampagina. Inmiddels komt 80% van mijn opdrachten via dit platform binnen. Ik doe zowel freelance illustratorklussen als mijn eigen creatieve werk, maar ik was ook online beeldredacteur op freelance basis voor de Happinez. Een van de leukste dingen om te doen, is het maken van gifjes! Mijn gifjespakket heeft al 25 miljoen views. Wat voor mij belangrijk is in ondernemen: ik kan helemaal mezelf zijn.


Foto: Joyce Jeroense

Jezelf kunnen zijn, is dat een van de redenen dat je voor jezelf bent begonnen?

Nu ik voor mezelf begonnen ben, kan ik zelf bepalen waar ik werk. Maar vooral: ik kan dragen wat ik wil. Ik ben een moslima met een hoofddoek. Sommige bedrijven willen meisjes met een lange jurk of hoofddoek niet aannemen. Voor een stage moest ik 20x meer mijn best doen. Een docent zei ooit: als je moeite hebt een stage te vinden, dan moet je kortere kleding aandoen. Ik kan nu compleet open zijn over mijn identiteit. Op Instagram leg ik graag meer uit over de  islam en waarom ik ervoor kies om een hoofddoek te dragen. Via social media ontvang ik veel steun, ook van niet-islamitische vrouwen. 


Noem je jezelf feminist?

Nee, in de eerste plaats zie ik mijzelf als moslima. Islam is voor mij een handleiding in het leven, van ochtend tot avond. Het geeft houvast om keuzes te maken in het leven. Ik laat mij wel inspireren door vrouwen uit de islamitische geschiedenis, zoals Fatima Bouhari die de eerste universiteit ter wereld heeft gesticht in Fez in het jaar 859. In het Westen hadden vrouwen nog lang geen stemrecht of recht op onderwijs. 


Welke verhalen wil je graag vertellen in jouw werk? 

Diversiteit is belangrijk voor mij. Ik ben altijd geïnspireerd door vrouwen met verschillende achtergronden en culturen. Ik wil vrouwen met verschillende huidskleuren, lichamen en kledingstijlen tekenen. Mijn eigen creatieve werk gaat bijna altijd over vrouwen: het is een ervaring die ik herken en die dichtbij mijzelf ligt. 


Door wie laat jij je inspireren?

De vrouwen in mijn werk zijn altijd bestaande vrouwen. Zo heb ik een illustratie gemaakt van de vrouwen van de Soedanese revolutie. Het beeld van deze vrouwen was zo krachtig en verspreidde zich sneller dan tekst. Ik vind het belangrijk om misconcepties en stereotypes te ontkrachten over vooral islamitische vrouwen. In deze maatschappij worden vrouwen nog teveel als object gezien, we moeten meer naar de ideeën van vrouwen kijken.


Wanneer ben je begonnen met jouw creatieve werk? 

Ik teken al zolang ik mij kan herinneren. Vroeger las ik veel meidenbladen, keek ik naar de vormgeving en bedacht ik mij wat ik zou moeten doen om dat te maken. Dat bleek grafisch design. Ik heb mezelf alles aangeleerd. Na de middelbare school werd ik afgewezen bij het Grafisch Lyceum. Met een omweg via interieurdesign en Small Business and Retail Management ben ik uiteindelijk toch uitgekomen bij waar ik altijd al van droomde. 


Wat zijn je dromen voor de toekomst? 

Mijn werk maak ik op een iPad en Instagram is mijn belangrijkste kanaal. Nu wil ik graag mijn online werk naar een offline omgeving brengen. Mijn droom is om een expositie met verschillende portretten te organiseren. Op creatief vlak zou ik ook meer kleding en lichaam willen tekenen, in plaats van alleen het gezicht. 


En een uitsmijter voor feministen in Leiden?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik Leiden niet zo goed ken! Laat ik eindigen met een dooddoener: Als je echt iets wil, ga er gewoon voor. Ik hoop dat mijn verhaal dat laat zien. Het is niet erg als het wat langer duurt, uiteindelijk kom je er wel. 


Liang de Beer en Rosanne Schot
留言


bottom of page