top of page

Interview met regisseur Cas Mulder over giftige mannelijkheid

door Rosanne SchotCas is regisseur, unapologetic feminist en momenteel bezig met een short film over giftige mannelijkheid. Hij komt ook voor in de short die FEL in samenwerking met het LISFE maakt voor het Feminist Next Door event op 8 maart.

Cas, kun je je even voorstellen? Ik ben Cas Mulder, 23 jaar oud en ik studeer aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ik ben begonnen als acteur bij de Toneelacademie in Maastricht maar daar zeiden ze dat ik beter kon gaan regisseren. Zo werd het zaadje geplant en nu ben ik regisseur. Ik hou van de interactie tussen de acteurs en de emotie waardoor je een ander perspectief kunt faciliteren.

Waarom besloot je een film te maken over giftige mannelijkheid? Ik was terug aan het kijken op eerder werk en een terugkerend thema bleek mannelijkheid in crisis. Zo heb ik een short film gemaakt over hoe een man en vrouw op compleet verschillende wijze hun break-up verwerken getiteld Alles is Eindeloos (Complex). Verder waren er veel vrouwen in mijn omgeving die te maken hebben gehad met kwalijke uitingen van mannelijkheid. Ik was geïnteresseerd in het proces van een ‘gewone’ man naar vervormde hyper-masculiene versie van zichzelf. Dat proces probeer ik in deze film in beeld te brengen.

Wat hoop je te bereiken met deze film? Ik hoop dat ik veel vragen kan oproepen bij het publiek. Het is niet de bedoeling dat ik mannen op ga voeden of dat ik een oplossing heb. De gevaarlijke uitingen van mannen die niet in staat zijn om emotie op een gezonde manier te verwerken kunnen confronterend zijn. De film heet schertsend: Men discussing their emotions in an emotionally healthy way. Wel hoop ik dat als mannen in het publiek zich identificeren met de hoofdpersoon, ze meer naar zichzelf gaan kijken.

Hoe zie je mannelijkheid gepresenteerd in de maatschappij? Van jongs af aan wordt er een heel duidelijk beeld geschetst van wat een ‘good guy' is. Dit zie je terug in cultuur, films, muziek en in je opvoeding. Je moet als man vooral sterk zijn, niet teveel over emoties praten en met fysieke kracht je omgeving kunnen beschermen. Het verschil tussen de ‘good guy’ en de ‘bad guy’ hangt eigenlijk alleen af van je perspectief want in beide gevallen wordt geweld gebruikt. Het ergste wat een man kan zijn in deze wereld is ‘zwak’. Dus als je het niet alleen kan, niet die fysieke kracht kan tonen of op een andere manier tekort komt in het idee van wat een man zou moeten zijn.

Welke verandering zou jij graag zien bij mannen? Mijn vader was een positief rolmodel in de zin dat hij welgemanierd was en niet probeerde te domineren met geweld. Dit positieve rolmodel zou door veel meer mannen gepromoot moeten worden, er zit nog te weinig beweging in. Je moet ervoor durven uitkomen dat je over emoties kan praten en dat je niet altijd krachtig hoeft te zijn. Veel mannen voelen zich aangevallen als je kritiek hebt op traditionele masculiniteit. Ze ontlenen hun eigenwaarde aan de ruimte die ze innemen en spieren. Ik denk dat de emancipatie van vrouwen wel bijna klaar is. Om echt een stap vooruit te zetten zijn nu de mannen aan zet. We moeten ze aanspreken, niet aanvallen, en het gesprek aangaan over wat het betekent om man te zijn.

Hoe kunnen de lezers helpen om dit project te realiseren? Mijn studie wordt niet gezien als een officiële filmopleiding maar een kunstopleiding. Dit betekent dat we  geen budget krijgen maar dit zelf moeten inzamelen. Er worden fondsen en bedrijven benaderd en daarnaast zijn we op 25 februari een crowdfundactie gestart. Op deze manier krijgt de maker gelijk een idee of er animo is voor het project wat hij aan het maken is. Het project wordt op die manier echt gedragen door het publiek. De film wordt na het maken ingezonden naar het Nederlands Film Festival en als hij daar succesvol is, kan ik makkelijker langere projecten financieren. Het onderwerp waarover de short film gaat heeft me namelijk nog niet losgelaten en ik zou het graag verder verkennen.

Je kunt bijdragen aan de crowdfunding van de film van Cas via deze link.

Comments


bottom of page