top of page

Fatshaming

Feminisme is voor iedereen, maar sommige begrippen zijn best moeilijk. Daarom presenteren we het FELfabet, een ABC om jou een feministisch handje te helpen! Korte en heldere uitleg van woorden die je als feminist (en in het leven!) tegen kunt komen.


Ultrakorte mega samenvatting

voor als je vijf seconden de tijd hebt

Fatshaming is het bekritiseren, discrimineren, stigmatiseren, intimideren en/of het belachelijk maken van dikke mensen. Stop ermee!

Fatshaming in een feministendop

voor de activistische activist met tijd, that’s you!

Een heleboel nare, negatieve woorden in de korte beschrijving van onze F. Helaas is dit de dagelijkse realiteit voor een heleboel mensen. We leven in een maatschappij waarin uiterlijk erg belangrijk is. Schoonheidsidealen zijn er zat (ik zeg: alles verwerpen!), en ‘dun zijn’ is één van deze idealen.

We leven in een maatschappij die is ingericht op en voor dunne mensen. Maar, niet iedereen is dun. Sommige mensen zijn dik. Het woord dik is eigenlijk gewoon een bijvoeglijk naamwoord, maar voor mensen wel een woord met vaak hele negatieve associaties. Dikke mensen hebben te doen met allerlei vooroordelen, dat ze lui zouden zijn, of geen doorzettingsvermogen hebben of slecht voor zichzelf zorgen. Uit onderzoek blijkt dat dikke mensen door deze vooroordelen minder goede kansen krijgen in bijvoorbeeld banen en onderwijs, en zelfs minder vaak de juiste gezondheidszorg krijgen¹. Een voorbeeld van dit laatste is dat dikke mensen een langere naald nodig hebben voor de COVID vaccinatie (zodat de spier beter bereikt kan worden), maar dit werd niet gedaan en/of mensen zijn hier niet goed over geïnformeerd.

Fatshamen speelt op de vooroordelen in, en heeft vaak de bedoeling om dikke mensen zich te laten schamen voor hun gewicht of de manier waarop ze eten. Dit kan de bedoeling zijn, maar ook onbewust wordt er vaak gefatshamed. Wat dacht je bijvoorbeeld van iets heel praktisch als de grootte van vliegtuigstoelen? Of wat we sinds COVID-19 vaak horen; het lachen om ‘quarantaine-kilo’s’? Fatshaming kan vele vormen aannemen. Sommige dingen zijn duidelijk, zoals zeggen dat dikke mensen bepaalde kleding niet mogen dragen. Sommige fatshaming is meer verhuld, zoals je tante die tijdens het kerstdiner aan je vraagt of je nog wel een keer zou opscheppen.

Door het fatshaming fenomeen kunnen dikke mensen een heel negatief zelfbeeld ontwikkelen, met alle gevolgen van dien. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan eetstoornissen.

Last, but not least: “Ja maar dik zijn is ongezond” is een mythe.

Waarom is dit een mythe? Omdat je niet aan iemand kan zien hoe gezond of ongezond diegene is.

Meer weten en leren?

Boeken tip! “Knap voor een dik meisje” van Tatjana Almuli

Inspirerende Instagram: Lotte van Eijk is “🏳️‍🌈 Fat and very gay” https://www.instagram.com/lovaeij/


¹Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4381543/

bottom of page