top of page

Empowerment

Updated: Feb 27, 2022

Feminisme is voor iedereen, maar sommige begrippen zijn best moeilijk. Daarom presenteren we het FELfabet, een ABC om jou een feministisch handje te helpen! Korte en heldere uitleg van woorden die je als feminist (en in het leven!) tegen kunt komen.


Ultrakorte mega samenvatting

voor als je vijf seconden de tijd hebt

Het (voor een ander) mogelijk maken dat iemand iets zelf kan beslissen of doen. Dit kan bijvoorbeeld door zelfvertrouwen, bewustzijn en/of een positief zelfbeeld te versterken. Empowerment heeft vele vormen, waar women’s of female empowerment er één van is.


Empowerment in een feministendop

voor de activistische activist met tijd, that’s you!


Over empowerment kun je eigenlijk wel een heel boek schrijven (en er zijn er dan ook al een heeeeeeeleboel over geschreven). Daarom in deze E-ditie van het FELfabet een nog korter en bondiger stuk dan wat je van ons gewend bent.


De term empowerment vindt zijn oorsprong waarschijnlijk in een aantal domeinen: de Black Power beweging, feminisme, Freudiaanse psychologie, theologie en het Gandhisme. In de jaren 70 werd de term populairder nadat het formeel was gebruikt in de publicatie Black Empowerment: Social Work in Oppressed Communities. Daarna werd de term steeds vaker gebruikt, mede door verschillende protestbewegingen voor allerlei gemarginaliseerde groepen; Afro-Amerikanen, vrouwen, LHBTIQA+, en mensen met een handicap¹.


To empower betekent letterlijk vertaald “in staat stellen” of “machtigen”. Maakt het niet per se makkelijker om het concept uit te leggen vind ik. Nu is het echter zo dat empowerment ook niet iets is wat zo makkelijk in één concept te vangen is. Meestal wordt empowerment op een specifieke, gemarginaliseerde groep toegepast, en het hangt dan ook per groep af hoe de term het beste omschreven kan worden. Een voorbeeld van women's empowerment is wat de stichting Stem op een Vrouw doet. Mede door mensen te informeren over hoe ze 'slim' kunnen stemmen zorgen zij ervoor dat er meer vrouwen worden verkozen en politiek actief worden. Hun missie: zich inzetten om de politieke representatie en emancipatie van vrouwen te verbeteren.


Over het algemeen gaat empowerment over de eigen kracht van mensen, en het in staat stellen van iemand in die eigen kracht. Ook voor FEL is empowerment belangrijk. Wij zien FEL als een platform om vrouwen* een podium te geven. We proberen ten allen tijden te luisteren, aan te moedigen, te onderwijzen, te informeren en we spannen ons gezamenlijk in om de status van vrouwen* te verhogen bij alles wat we doen. Om doelen te behalen rondom gelijkheid. Dat is empowerment voor ons.


PS: Cadeautje van FEL! Nog een term: “fauxpowerment” de naam voor ‘nep’ empowerment boodschappen voor vrouwen, vaak gebruikt als marketing-tool om je spullen te verkopen. Dit is een interessant artikel hierover.


Comments


bottom of page