top of page

Dubbele standaard

Feminisme is voor iedereen, maar sommige begrippen zijn best moeilijk. Daarom presenteren we het FELfabet, een ABC om jou een feministisch handje te helpen! Korte en heldere uitleg van woorden die je als feminist (en in het leven!) tegen kunt komen.


Ultrakorte mega samenvatting

voor als je vijf seconden de tijd hebt

De termen dubbele standaarden (niet related aan je fiets 🚲), double standards of dubbele moraal worden gebruikt om het ‘meten met twee maten’ te omschrijven. We spreken van een dubbele standaard als twee mensen hetzelfde doen, maar de één hier anders op wordt beoordeeld dan de ander. Dit is oneerlijk.

Dubbele standaarden in een feministendop

voor de activistische activist met tijd, that’s you!

Een double standard is ook wel een (sociale) code of aanpak waarbij een persoon als het ware ‘voorgetrokken’ wordt voor een andere. Het is het maken van een vergelijking waarin er een ‘verschil’ bestaat tussen mensen (bijv. man en vrouw), wat leidt tot een verschillende beoordeling en behandeling van deze mensen. De dubbele standaard (of de dubbele moraal) kan op allerlei situaties toepasbaar zijn. Het komt dan ook overal voor, van mensenrechten tot in de politiek, van het onderwijs tot de economie. Met een dubbele standaard wordt niet iedereen eerlijk behandeld.


Alle dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn meer gelijk dan andere. – Animal Farm, George Orwell


Nu is het zo dat ik zelf dingen altijd het beste begrijp als ik er voorbeelden van hoor/zie/lees. Jij misschien ook. Daarom nu, Het Grote Dubbele Standaarden Register! Aanvullingen? Laat vooral een reactie achter!


Het Grote Dubbele Standaarden Register:

  1. Mannen die meer betaald krijgen dan vrouwen, voor hetzelfde werk.

  2. Een man mag geen vrouwen slaan, maar een vrouw die een man slaat wordt gerechtvaardigd omdat ze zwakker zou zijn.

  3. De verwachting dat meisjes seksueel terughoudend zijn, en jongens juist seksueel actief.

  4. Een vrouw die huilt is normaal, een man die huilt wordt verteld “to man up”.

  5. Van vrouwen wordt verwacht dat ze al hun lichaamshaar weghalen, van mannen totaal niet.Comments


bottom of page