top of page

FEL-le vrouw: Marie Lotte Hagen

Updated: Mar 31, 2019

Willemijn Schmidt caught Damn, Honey author before her talk at the FEL launch and asked her some pressing questions.
Interview

Waarom zijn ‘lokale’ initiatieven zoals FEL nodig?

Juist initiatieven zoals FEL zijn ontzettend belangrijk om het feminisme toegankelijk te maken en de drempel te verlagen. Het is belangrijk om jonge meisjes – en jongens! – te doen laten inzien dat de kracht van feminisme schuilt in het uitwisselen van ervaringen en verhalen. Hierdoor zien we in dat wat we soms meemaken geen incidenten zijn of dingen waar wij zelf alleen mee zitten, maar dat het om een breder gedeelde ervaring gaat.

Klopt het dat jullie boek ook vanuit een hele intieme sfeer is ontstaan?

Jazeker, wij zijn huisgenoten en vrienden met een achtergrond in de boekenwereld, maar wat het belangrijkste is, wij zijn “normale vrouwen”. Wij zien onszelf niet als ontzettend ingelezen in heftige feministische theorieën en filosofieën, maar dit zou eigenlijk niet uit moeten maken. Want wat is feminisme voor ons? Voor ons is het dus het delen van ervaringen. Op deze manier hopen we het idee wat feminisme nu eigenlijk is meer open te breken door juist onze hele persoonlijke verhalen met de wereld te delen. De reactie die we hier op kregen was ontzettend gaaf! Juist door reacties van de lezers van het boek heb je opeens hele intieme gesprekken over masturberen of ongesteldheid en maak je taboes bespreekbaar. Ook willen we meegeven dat feminisme niet altijd hele zware kost hoeft te zijn!”

Wat heeft het boek voor jullie zelf betekend?

Eigenlijk zijn wij via het schrijven van ons boek in de feministische community gekomen. Ik (Marie-Lotte) ben wel naar de Women’s March geweest, maar was verder niet zo goed ingevoerd. Maar na het boek zijn we nu ook bezig met het opzetten van een podcast, dus het is een heel doorlopend project. Net zoals feminisme zelf, eigenlijk. Dus in zekere zin is het boek voor ons ook een ingang geweest in het verder nadenken over emancipatie en feminisme, precies zoals we hopen dat het voor andere meisjes of vrouwen kan zijn.

Als jullie de boodschap van het boek nog heel kort kunnen samenvatten, wat zou dit zijn?

Het is een positief pleidooi om te doen waar je zelf zin in hebt. En dat je verder geen bevestiging nodig hebt om je goed te voelen over jezelf! Overigens, ons boek is totaal niet anti-man. In tegenstelling, we denken dat het ontzettend goed zou zijn als jongens en mannen het ook zouden lezen: het boek als verplichte kost op de basisschool! Want er is nog genoeg te doen.


Podcast: Damn, Honey

Gevolgd door het succes van Damn, Honey het boek is er nu ook Damn, Honey de podcast! Deze is te vinden op Spotify en gaat onder andere over orgasmes, Trump en representatie op alle vlakken.


Comentarios


bottom of page